Eerste dag Rio de Janeiro

Door: Johan en Martin

Blijf op de hoogte en volg Johan en Martin

10 November 2025 | Brazilië, Rio de Janeiro

Zondag 9 november

Niet heel lang en vast geslapen worden we om 06:30 uur gewekt door de wekker. Vaste prik als we hebben gereisd dat we de eerste nachten wat slechter slapen.

Vandaag gaan we de ochtend zelf door Rio de Janeiro wandelen om wat bezienswaardigheden te zien, maar eerst douchen we ons wakker en zoeken we rond 07:30 uur het ontbijt op. Het ontbijt is met ruime keuze en twee andere mensen die ook met onze groep reizen komen gezellig bij ons aan tafel zitten.

Tegen 08:15 uur hebben we gegeten en kunnen we fris en fruitig Rio onveilig gaan maken. Als we het hotel uitlopen is het een lekkere temperatuur en licht bewolkt. Gistermiddag voordat wij landen hier, was er een enorme storm geweest en zelfs een typhoon zo’n 300 km verder. Gelukkig merken wij er niets van.

Vanuit het hotel lopen we naar het metrostation Cardeal Arcoverde waar we twee metrokaartjes kopen en even later zitten we in de metro op weg naar de wijken Santa Teresa en Lapa. Dit zijn twee van de bekendste wijken in Rio met wat leuke bezienswaardigheden die wij gaan bezoeken. Als we uitstappen op station Gloria en boven komen steken we over en zijn we gelijk bij het eerste wat we willen zien/doen.

Op zondag is namelijk altijd de grote Feira do Gloria Markt. Dat het een erg grote markt is merken we als we hem helemaal uitlopen. Overal kraampjes met eten, drinken, bloemen, streetfood en muziek en dat al om 09:00 uur in de ochtend. We slenteren lekker over de markt en proeven de brigadeiro. Een typische choladetruffel met hagelslag uit Brazilië.

Na de markt bezoeken we Escadaria Selaron, oftewel de trappen van Selaron. Dit is een lange trap helemaal volgeplakt met allemaal tegels en ook allemaal verschillende tegeltjes uit de hele wereld, gemaakt door de kunstenaar Selaron. Als we aankomen (en dan is het pas ongeveer 10:00 uur) is het afgeladen vol met mensen… heel druk! Net als in bijvoorbeeld Key West met the most southern Point staat iedereen in een rij te wachten om een foto te maken en dus wij ook. Na de foto lopen we de trappen omhoog en bekijken we de vele tegeltjes en drinken we een koffie en thee bij een barretje aldaar en bekijken we de drukte op de trappen in alle rust. We zijn toch net gek als mensen soms hahaha.

Hierna is het tijd om Arcos da Lapa te gaan bekijken. Dit zijn enorme witte bogen op elkaar en daarover heen rijdt de bekende gele Santa Teresa tram. We wachten tot de tram erover rijdt (elke 20-30 minuten 1) en lopen daarna naar de bekendste Kathedraal, Cathedral Metropolitana de Sao Sebastiao, waar ook een zondagsdienst bezig is. Het lopen door de stad is eigenlijk heel goed te doen, maar we zien wel echt veel zwervers en mensen die op straat slapen. Overdag is het goed te doen en het voelt niet gevaarlijk.

Na de kathedraal zoeken we de tram op om ook een ritje te gaan maken, maar mede door dat het zondag is, is de wachttijd meer dan anderhalf uur en daar hebben we geen tijd voor, want we willen rond 14:00 uur weer terug zijn in het hotel voor ons avondprogramma, maar daar zo meer over[e-1f609].

Al met al gaat de tijd snel als we via de markt weer terug gaan naar de metro. Op de markt lunchen we met een Pastel de Carne gevuld met gehakt. Zalig!

Dan halen we weer twee metrotickets en rijden we terug naar het Copacabanastrand waar we nog lekker langs het strand slenteren en mensen kijken. Op zondag is het autoloos en gezellig druk. Op de boulevard kopen we twee voetbalshirts van Flamengo die hier geen drol kosten, en nu horen we jullie denken waarom? Nou, omdat wij vanavond naar de uitverkochte wedstrijd Flamengo-Santos gaan in het legendarische Maracana!

We gaan nog even snel terug naar de kamer om ons op te frissen en dan lopen we terug naar de Copacabana waar de touragent staat te wachten op ons. Met 15 andere voetballiefhebbers rijden we naar het Maracana en daar gaan we eerst naar het supportershome van Flamengo om dan rond 17:00 uur naar het stadion te gaan.

Was het supportershome al gezellig, de wedstrijd, sfeer, uitslag en de ambiance van de wedstrijd zijn onvergetelijk! Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Met 70000 mensen was het de hele wedstrijd zingen, springen en dansen. Wow wow wow!! De wedstrijd eindigt ook nog eens in 3-2 voor Flamengo en bij Santos speelde Neymar bijna de hele wedstrijd mee. Met een FANTASTISCHE ervaring rijker lopen we terug naar de bus en worden we terug gebracht naar de Copacabana waar we rond 21:30 uur aankomen. We halen nog een lekkere Acai (typisch Braziliaans ijs met fruit, granola en van alles nog meer) en dan gaan we naar de kamer!

Het was een super eerste dag en wat hebben we veel gezien en vooral genoten! Het Braziliaanse voetbal in het Maracana was echt onvergetelijk!

Morgen naar de Corcovado en de suikerberg, die we ook nog op een heel andere manier gaan bekijken. Maar dat lezen jullie morgen!

Slaap lekker!!