Hiken aan het einde van de wereld

Door: Johan en Martin

Blijf op de hoogte en volg Johan en Martin

23 November 2025 | Argentinië, Ushuaia

Zondag 23 november 2025

We worden wakker in Ushuaia en na het douchen zoeken we het ontbijt op. Vandaag zouden we met de boot door het Beagle kanaal gaan varen, maar door de harde wind die voor vanmiddag voorspeld is gaat die vandaag niet door.

We gaan met een paar anderen naar het Nationale Park, Tierra del Fuego.

Om 09:00 uur komen we beneden in Ushuaia aan bij het bedrijf waar de shuttlebusjes naar het Nationale Park gaan en kopen we allemaal een ticket en rijden we even later weg. Het is prachtig weer en ook dat is hier aan het einde van de wereld wel eens anders.

Als we bij de ingang komen van het park kopen we allemaal een toegangskaart en rijden dan naar het laatste punt in het park waar je kunt hiken. Het werkt net als in Zion in Amerika en als Kamikochi in Japan. Je loopt dan met een aantal hike routes langzaam naar het begin van het park terug. De omgeving is weer prachtig en de mooie wateren en bergen en het prachtige weer samen maken het een heerlijke dag. De laatste hike was wel erg pittig door de modder en met veel diepe afdalingen en stijgingen. Er zijn ook 2 mensen gevallen, wat natuurlijk tot hilariteit zorgde. Iedereen zijn schoenen waren in ieder geval zwart van de modder.

Als we bij het eindpunt zijn halen we lekker wat warms te drinken met wat lekkers en rond 14:30 uur worden we weer opgehaald door het busje terug naar Ushuaia.

Na deze pittige hike doen Mart zijn knieën erg pijn en gaat hij lekker terug naar het hotel. Ik wilde graag nog een hike doen naar Lake Esmeralda en gelukkig heeft Martin onze reisgenoot Jeanette gevraagd of ze met me mee wilde en dat wou ze wel. Terug in Ushuaia zitten Jeanette en ik al gauw weer in de taxi naar de start van de hike. De chauffeur komt ons 4 uur later ook weer ophalen spreken we af.

De hike is pittig met allemaal modder en door bossen met plassen en boomstronken. Op een gegeven moment kom je op een open stuk en zie je allemaal bergen. Na bijna 2 uur lopen moeten we nog twee keer naar boven lopen op een berg en dan zien we Lake Esmeralda. Een mooi groen meer met daarachter besneeuwde bergen. Ook komt het zonnetje af en toe nog door.

Op de terugweg is er bijna niemand meer op de hike en is het heel stil. Des te meer geniet je van de omgeving en bergen en zien we ook nog twee bevers zwemmen en eten.

De terugweg van de hike doen we sneller en rond 19:05 uur zijn we weer bij het begin. De chauffeur is er op tijd en brengt ons terug naar het hotel waar we om 19:30 uur aankomen. Blij dat ik de hike toch heb kunnen doen en fijn dan Jeanette mee wilde. Ik ben ook zo blij dat Mart me lekker laat gaan en me dit laat doen. Hij heeft lekker op de kamer doorgebracht en even een klein dutje gedaan en is blij als ik weer terug ben.

We besluiten te eten in het restaurant van het hotel en ik neem een soepje en Mart een lekkere schnitzel.

Rond 22:00 uur zijn we moe en zoeken we de kamer op. Anderen gingen nog kaarten, maar wij gaan lekker naar de kamer en lekker slapen.

Morgen gaan we met de boot het Beagle kanaal op om naar zeeleeuwen en pinguïns te zoeken. We zijn benieuwd.

Johan en Martin

We love to travel!! Reizen brengt iets in ons naar boven wat we niet kunnen beschrijven. het ontdekken van nieuwe plekken, mensen en gewoontes zal nooit wennen en elke plek is weer totaal anders, al zit er soms maar een paar kilometer verschil in. We willen graag veel van de wereld zien en van onze grote reizen houden wij via dit dagboek de mensen op de hoogte van onze belevenissen. Reis je gezellig mee?

Actief sinds 21 April 2010