Het Beagle Kanaal
Door: Johan en Martin
Blijf op de hoogte en volg Johan en Martin
27 November 2025 | Argentinië, Ushuaia
Maandag 24 november 2025
Vandaag gaan we het water op en niet zomaar een water, we gaan het Beagle Kanaal op.
We hebben de wekker om 06:15 uur gezet, maar als ik wakker word voor de wekker zie ik dat de boot een half uur later vertrekt en dus verzet ik gauw de wekker zodat we een half uurtje langer kunnen liggen.
We douchen ons weer wakker en gaan dan weer rustig ontbijten.
Rond 08:15 uur moeten we naar de haven lopen en helaas gaan Martin en Caroline niet mee. We zouden met zes van de groep de tocht maken, maar ze moeten helaas eerder terug naar Nederland vanwege familieomstandigheden. We zeggen ze gedag en gaan daarna naar de haven.
We halen de tickets op en lopen dan naar de grote Catamaran waar we mee gaan varen. We doen vandaag de tocht met Ronald en Monique uit de groep en de rest van de groep doet een Jeep Safari.
Om 09:00 uur vertrekken we uit de haven en varen we meteen het Beagle Kanaal op. Het Beagle Kanaal is een zeestraat in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika, tussen Chili en Argentinië. Aan de ene kant van het kanaal ligt dus Chili en aan de andere kant Argentinië.
Ushuaia ligt dus in Vuurland en het Beagle Kanaal scheidt het hoofdeiland van Vuurland van de kleinere eilandjes. Een aantal van die kleine eilandjes in het Beagle Kanaal bezoeken we door er langs te varen en er stil te blijven liggen.
Zo zien we een eiland met een vuurtoren. De vuurtoren staat op een van de rotsachtige eilandjes van de groep Islotes Les Éclaireurs in het Beagle Kanaal. De vuurtoren is een symbool van Ushuaia en wordt vaak afgebeeld op foto’s en ansichtkaarten van de stad. Hij heet hier Faro de Les Eclaireurs.
Dan varen we door naar Isla de los Pajaros, oftewel het eiland met veel zeevogels. Wat vooral opvalt is de stank als we daar stil liggen hahaha.
De volgende stop is Isla de los Lobos. Een eilandje met heel veel zeeleeuwen, die veel lawaai maken. Ook zien we jonkies die drinken bij de moeder.
Als laatste maken we een wat langere stop bij Isla Martillo. Op dit eiland zijn er Pinguïns te zien. Als we stilliggen zien we twee soorten pinguïns. De Magelhaen Pinguïns en de Papua Pinguïns. De eerste genoemde zijn helemaal zwart wit en zien we in overvloed. De Papua pinguïns zien we verderop en zijn in mindere getale aanwezig en aan het broeden. Gelukkig zien we er wel 1 lopen op het strand en kunnen we die ook mooi fotograferen.
Het blijven leuke beestjes om te zien en vooral hoe ze lopen.
Hierna keren we terug richting Ushuaia en rond 14:30 uur komen we terug in de haven. We hadden eigenlijk nog een treinrit gepland staan om 15:00 uur maar die gaan we helaas niet meer halen en dus besluiten we om lekker met z’n tweetjes door de stad te gaan wandelen naar het uitzichtpunt, de Ushuaia letters en de gezellige hoofdstraat. Ook nemen we daar lekker wat warms te drinken met een stuk taart.
Als je zo door Ushuaia loopt en langs de kade en de bergen ziet en de stad, heb je ook echt het idee dat je ver weg bent en misschien ook wel het gevoel van het einde van de wereld.
Vandaag op de boot hebben we het voor het eerst koud gehad tijdens deze vakantie en hebben we even lichte regen gehad, maar dat mag geen naam hebben. Hebben we toch een beetje kou gehad in Patagonië.
Na de Ushuaia middag gaan we even relaxen op de kamer en gaan we rond 19:30 uur wat eten met een deel van de groep. Mart eet een heerlijke goulash en ik een zalige zeevruchten pasta.
Na het eten doen we nog een spelletje en dan zit de dag er al weer op.
Morgen gaan we in de middag Ushuaia verlaten en vliegen we naar Buenos Aires, waar we woensdag avond weer wegvliegen richting Amsterdam.
Het gaat nu snel, maar God wat genieten we en wat is Patagonië fantastisch!!