We zijn weer in Amerika! - Reisverslag uit Seattle, Verenigde Staten van Johan en Martin - WaarBenJij.nu We zijn weer in Amerika! - Reisverslag uit Seattle, Verenigde Staten van Johan en Martin - WaarBenJij.nu

We zijn weer in Amerika!

Door: Johan Wijkstra

Blijf op de hoogte en volg Johan en Martin

29 Juni 2018 | Verenigde Staten, Seattle

Hi there! Ja daar zijn ze weer hoor. En nu zitten, of eigenlijk liggen we aan de andere kant van de wereld in Seattle. IJsland hebben we tot ziens gezegd en we zijn bijna klaar voor ons nieuwe avontuur in Amerika. Bijna, want na het schrijven van ons verslag en liggend op ons bed in Seattle zijn we alweer een kleine 24 wakker en aan het reizen. Gelukkig zijn we in de avond aangekomen en kunnen we eerst lekker gaan slapen. Hieronder de twee afgelopen dagen:

Woensdag 27 juni 2018

Geen wekker vandaag. Mart was al wat vroeger wakker, maar ik heb lekker doorgeslapen tot 07.00 uur. Vanwege het drukke programma dat we hebben en omdat we gister toch echt erg moe en niet helemaal meer fit waren, doen we het deze ochtend extra rustig aan. Even wat langer liggen, en langer ontbijten. Tenslotte is het vakantie... vandaag gaan we naar het schiereiland Snaefellsnes, welke linksboven Reykjavik ligt. Na het ontbijt doen we nog even rustig aan en om 10.00 uur checken we uit, tanken de auto weer vol en zetten dan koers naar Snaefellsnes. Dit is het grootste schiereiland van IJsland, welke ook wel wordt gezien als IJsland in het klein. Alles wat er op IJsland is te zien, vind je hier ook zoals bergen, vulkanen, lavavelden en gletsjers. De weg naar het schiereiland gaat via snelweg 1 richting het noorden. Het zou vandaag de hele dag droog blijven ( Ja het kan in IJsland ) en de uitzichten zijn zo mooi. We vallen in herhaling maar het is echt prachtig de natuur hier. Op een gegeven moment moeten we een 6 kilometer lange tunnel door, welke je moet betalen als tol. Je kunt ook doorrijden en omrijden maar dat kost je een uur of wat extra, dus de keuze is snel gemaakt. Het wordt dus de tunnel. Eenmaal uit de tunnel nemen we weg 54 richting Vegamot, wat ons begin is voor het rondje om Snaefellsnes heen. We komen daar om 12.15 uur aan en halen bij een restaurantje wat koffie en thee. Er zit ook een Informatiecentrum naast, waar we nog een grote kaart halen van het gebied. Onderweg stoppen we geregeld om de natuur die we zien vaak op de gevoelige plaat te leggen. Ons fototoestel draait weer overuren. Ook de IPhone van Mart wordt flink gebruikt en ook veel panorama’s. De eerste echt lange stop is bij de berg Kirkjufell. Deze ligt in de plaats Grundarfjordur ( Groen aan voordeur ). Het is samen met Vestrahorn, die we ook al bezochten, de meest gefotografeerde berg op IJsland en dat is niet zomaar. Vlak bij de berg heb je een waterval, waar je omheen kunt lopen. En als je de waterval en de berg op de achtergrond samen ziet, heb je een super mooi plaatje. Ongelooflijk mooi! We spenderen hier wel een uur om van het uitzicht te genieten en maken weer mooie foto’s. Helaas moeten we verder rijden en dat doen we rond 14.00 uur en rijden door tot Olafsvik. Een klein plaatsje waar we een broodje eten en wat drinken. Met een gevulde maag rijden we door met aan de linkerkant de vulkaan Snaefellsjokull en aan de rechter hand de zee en de kust. We rijden op een gegeven moment het mooie Snaefellsnes National Park in waar we ook weer veel stoppen. Dan rijden we langs Saxholl. Dit is een krater die je kan beklimmen. Vanwege Marts knie besluit ik de vele treden even alleen te doen. Eenmaal boven valt de krater best tegen, maar het uitzicht vergoed de klim ruimschoots. De volgende lange stop is de plaats Djupalonssandur ( ook weer zo’n heerlijk woord voor galgje ). Hier ligt een baai met een mooi zwart kiezelstrand en grote lava rotsen in de zee. Ook liggen er op het strand allemaal ijzeren resten van een boot die hier in 1948 verging. Als eerst loop je door mooie grote kloven met zwart groene hoge kliffen, als we daarna het zwarte strand oplopen. Gelukkig is tot tegenstelling met Reynifjara, het weer nu wel goed. De grote lava rotsen in zee en het zwarte strand maken het een apart plaatje om te zien. IJsland is zo divers... Ook hier blijven we wat langer hangen en genieten. Het geruis van de zee is heerlijk rustgevend. Time flies when you are having fun. Als we het vissersdorpje Arnarstapi inrijden is het al 17.30 uur. We besluiten even bij de kust te gaan kijken, als we denken walvissen te zien. In de verte op zee, zien we zwart omhoog komen en ook water, dat moet een walvis zijn. Als we foto’s maken en ze dichterbij halen, blijkt het om grote zwarte stenen in zee te gaan die door de golven steeds even onder gaan. Rond zessen hebben we toch wel honger en we besluiten in dit vissersdorpje Fish and Chips te gaan eten in een restaurant gebouwd in Typische IJslandse huisjes gemaakt van leem en grasdaken. We eten nog net niet onze vingers op. We hadden trek en het smaakte prima. Hierna rijden we verder en doen we nog twee plaatsjes aan. Budir, vanwege het zwarte kerkje op de berg en Ytri-Tunga waar een aantal zeehonden voor de kust liggen. We zien er een stuk of zes, en ze stinken weer behoorlijk. Als we ook dit aanschouwd hebben, zijn we wel klaar met het prachtige schiereiland en rijden we nog een uur en een kwartier naar ons hotel, het Icelandair Hotel Hamar. Tijdens het laatste uurtje in de auto hebben we even hard Hazes opgezet en meegezongen. Voor de rest hebben we eigenlijk helemaal geen muziek of radio aan. Het uitzicht is al prachtig zat, en de stilte en rust heerlijk! Als we inchecken krijgen we kamer 116 en verteld de jongen achter de desk dat de sauna en de hottubs tot 23.00 uur open zijn. We zetten de koffers in de kamer, ploffen even op bed en een half uur later zitten we in de met 39 graden gevulde hottub met uitzicht op de bergen met regenboog en een golf course. Heerlijk! Even tot rust komen. Het is hier ongeveer 9 graden buiten, dus zo’n hottub is zalig. Willen we thuis ook wel... Het hete water maakt ons rozig en eigenlijk nog vermoeider dan we waren. We douchen ons, zien nog wat samenvattingen van het WK ( Auf Wiedersehen Deutschland! ) en ik maak weer een mooi verslag van onze dag voor de volgers en onszelf. We lezen onze eigen verslagen ook heel vaak terug, dus we doen het ook een beetje voor onszelf. Na dit alles is het al over 23.00 uur en morgen wordt een lange dag met in de avond de vlucht naar Amerika, Seattle. Het was de laatste volle dag in IJsland en het was een perfecte.

Donderdag 28 juni 2018

08.00 uur is het al, als we allebei wakker worden. We hebben heerlijk geslapen en worden rustig wakker. Als we de gordijnen opendoen hebben we een room with A view. Wakker worden, gordijnen opendoen en dan vogels horen en alleen maar bergen zien... Dit zijn de mooie dingen van reizen waar je af en toe stil van word en gewoon van moet genieten. Vandaag zeggen we IJsland gedag en vliegen we naar onze volgende bestemming, ons geliefde Amerika!
We zetten eerst wat koffie en thee en eten wat lichts en blijven nog even op bed liggen luieren en douchen ons fris. Na het aankleden en het inpakken van de koffers gaan we buiten zitten en genieten van de rust. We zien wat mensen golfen op de golfbaan en voor de rest 1 en al natuur. Toch zullen we deze heerlijke plek moeten verlaten en rijden we eerst naar Borgarnes. We verbleven net buiten dit kleine stadje. We halen een ontbijt bij de supermarkt en wat drinken. In de auto eten we onze croissants en soort van koffiebroodjes van bladerdeeg en pudding (hmmmmm) op en dan rijden we richting Reykjavik wat op nog zo’n half uur rijden ligt. We moeten onze huurauto voor 14.30 uur inleveren, dus we hebben nog wat uurtjes die we gaan door brengen in de hoofdstad van IJsland. Net als in bijna alle grote steden, is het echte centrum met alle bezienswaardigheden en winkel straatjes ook hier gecentreerd bij elkaar. Eerst stoppen we bij het Hofdi huis. Een wit huis waar veel ontmoetingen tussen wereld leiders zijn en worden gehouden, met als bekendste bespreking tussen Gorbatsjov en Reagan in 1986, waarbij het ging om een einde te maken aan de koude oorlog. De handtekeningen zijn echter nooit gezet. Daarna rijden we door naar een monument (de Solfar) aan de haven, het Zonnenschip. Een ijzeren constructie in de vorm van een Vikingschip. We hebben de auto geparkeerd en lopen vanaf de haven zo de winkelstraten in en gaan eerst kijken bij een grote, mooie kerk, de Hallsgrimkirkja. Hierna slenteren we door de super leuke straatjes van Reykjavik. Heel veel huizen zijn aangekleed met golfplaten en geverfd in allemaal verschillende kleuren, iets wat een heel vrolijk gezicht geeft. Ook is er helemaal geen hoogbouw, dus is alles heel overzichtelijk. In de leuke straatjes zitten genoeg koffie tentjes waar we koffie en thee halen en meenemen, want we vinden het super om even te kijken in de aparte winkeltjes. Ook hebben ze een ware Puffin winkel. Zoals ik al zei, ze zijn hier helemaal gek van het vogeltje. Er zit natuurlijk ook gewoon commercie en een soort van hype achter, maar dat ter zijde. We love the Puffin also! Na een goed beeld te hebben gekregen van de echt leuke stad en het centrum, moeten we helaas rond half twee de auto opzoeken voor onze rit naar de luchthaven Keflavik AirPort. De rit is nog ongeveer drie kwartier en we moeten de auto nog vol tanken, dus off we go. Na het vullen van de tank komen we iets voor 14.30 uur aan bij Budget. Ze checken onze auto en als alles goed is bevonden, worden we met een busje naar het vliegveld gebracht. We hebben wel geteld 2 minuten in het busje gezeten haha. Oh ja, we hebben trouwens op 10 kilometer na, net geen 2000 kilometer gereden in 5 volle dagen. Hoe bedoel je we hebben lekker rond gereden in IJsland. We checken in bij Icelandair, waar we de vlucht mee hebben naar Seattle in de staat Washington. We horen gelijk dat er al een vertraging is van een uur, we vertrekken nu rond 19.00 uur. We hebben dus nog alle tijd. Eerst de security check dan maar. Als we dan toch een nadeel moeten noemen van reizen en vliegen, dan is dat het wel. Dat wachten in rijen, riem af, laptop uit de tassen, zakken leeg en dat wordt je dan op een manier gevraagd alsof je doof en dom bent. Ook zijn er zoveel mensen die of nooit gevlogen hebben, of echt zo dom zijn als dat die douaniers denken dat we zijn. Dat zijn de mensen die de rij altijd ophouden en toch iets vergeten zijn uit de tas te halen etcetera. Nadat we gecheckt zijn en we ook IJsland weer mogen verlaten zoeken we een goede plek op bij een koffiebar, waar we voetbal kijken en wat eten en drinken. We moeten nog wat IJslandse kronen opmaken, dus als we allebei wat te eten en drinken hebben besteld is dat ook het geval. Op naar normale prijzen in Amerika haha. Rond 17.30 uur gaan we richting de Gate als we eerst nogmaals door een check moeten. Als je naar Amerika reist wordt je nog een keer gecheckt. Mart mag zo door en eindelijk is het mijn beurt om te shinen... Eindelijk wordt Mart er niet uitgehaald, maar ik. Ik denk toch echt dat die Blue Lagoon me niet goed heeft gedaan, waardoor ze denken laten we die gozer maar eens extra checken. Mart loopt door en ik mag mee naar een kamertje met drie mensen die op me staan te wachten. Het stomme is, dat er toch een stemmetje in je achterhoofd zich afvraagt, Ik heb toch niets raars meegenomen of ingepakt? Ik moet mijn jas, schoenen, riem uit en afdoen en moet op een plateau gaan staan, waar ze me GRONDIG fouilleren en ook halen ze mijn kleine koffertje die ik meeheb als handbagage, helemaal leeg. Elk item wordt zorgvuldig nagekeken en gecheckt met blaadjes die ze er langs halen en in een apparaat doen die op alles, No Alarm aangeeft. Ik ben echt niet zo slecht hoor en dat weten hun dus nu ook. Ik mag weer verder, krijg mijn paspoort bij de deur terug en zie Mart gelukkig weer staan en samen lopen we lachend naar de Gate D33 waar ons vliegtuig staat. Na een half uur wachten komt er eindelijk beweging in de rij en worden we met bussen naar het vliegtuig gebracht waar we om 19.30 uur opstijgen naar Seattle. America, here we come. De vlucht gaat goed en voor we het weten gaan we na 7,5 uur weer landden. We hebben allebei twee films gekeken aan boord. En dan weer op naar de douane. Tegenwoordig mag je zelf (als je al eerder in Amerika bent geweest met een ESTA) voor douanier spelen. Ze checken dan alleen nog je paspoort en je bent erdoor. Maar ook nu wordt ik eruit gehaald. Hahaha gewoon twee keer shinen op 1 dag, wat een mazzel. Het stelt niet veel voor. Een man vraagt me waar ik verblijf en wat ik kom doen en ik mag weer gaan. We gaan de huurauto ophalen. We worden met een busje naar een andere locatie gebracht en bij Avis halen we onze auto voor twee weken op. Auto? Noemt het een halve vrachtwagen met echt van alles erin. Voor 10 dollar per dag hebben we een upgrade gekozen en nu hebben we gewoon twee weken een Ford Edge uit 2018 met net 4000 kilometer op de teller en echt van alles erop en eraan. Leren bekleding, dakraam, navigatie en alles elektrisch. En hij is helemaal zwart... prachtig karretje. Ik verzuip er nog net niet in.... we stellen de navigatie in en ons hotel is op ongeveer 5 kilometer rijden van het vliegveld. De hotels in het centrum van Seattle zijn niet te betalen, dus we zitten er ongeveer 20 minuten rijden vanaf. We checken in bij Ramada en krijgen kamer 117 en ploffen op het heerlijke bed. We zijn er. Deel 2 kan beginnen...

En dan nog even een samenvatting van het PRACHTIGE IJsland! We zijn echt enorm verrast door dit adembenemende land. Met het plannen van de reis een tijd terug, lazen we al op blogs dat mensen onder de indruk waren van dit land. Nou wij ook! IJsland is echt een Must Do voor al onze reisvrienden!
Reykjavik is een erg leuke stad, maar als je eenmaal de stad uit bent en Ringweg 1 op draait met je auto ben je gelijk in 1 en al natuur. Een mooie, bijzondere natuur met Bergen, Watervallen, Geisers, Lavavelden, Ijsmeren, Gletsjers, Vogels, IJslandse Paarden noem nog meer maar op. Je moet wel veel rijden en kilometers maken, maar dan heb je ook een diversiteit aan uitzichten. Elke bocht die je neemt geeft weer een ander uitzicht, ook elke bocht die je neemt kan het weer zo omslaan met soms mooie zwarte grimmige luchten en dan weer de zon die helemaal door komt. Juist al die weertypes en al die diverse natuur in 1 land maakt IJsland grillig en grof en echt prachtig om te bezoeken en te ervaren. Dat IJsland duur was, wisten we. Maar zo duur. Zonder te overdrijven, denk ik echt dat het TE duur is. Ik weet niet precies wat ze hier verdienen, Maar dit opgezocht hebbende, is dat niet meer dan ons. De mensen moeten hier twee banen hebben om wat aan te schaffen lijkt me. Klein voorbeeldje, een hamburger menu bij een gewone burger tent kost gewoon 17 euro. Maar daar doorheen kijkend is IJsland gewoon een vette aanrader en we really LOVE Iceland. Het was bijna jammer dat we weg moesten, maar we hadden een heel goede reden... Amerika!

Het volgende verslag van onze reis zal dus vanuit The US of A komen. We beginnen in Seattle. Lets make New memories here...

Tot snel lieve allemaal!

Johan en Martin

• 29 Juni 2018 - 06:39

Janie:

Geweldig om te lezen hoe jullie genieten en wij doen gewoon mee

fijn dat jullie een goede reis hadden en dat ijsland zo mooi was

nu in je geliefde land eordt het nog meer genieten

veel plezier en veel liefs xxx

• 29 Juni 2018 - 07:49

Haronsel:

Nou een kort woordje dan maar, want eigenlijk moet ik al weg, je weet het wel vrijdagochtend dus naar mijn eigen bleu lagoon in het sloterplas.

Eerst schrijf je dat jullie het rustig aan gaan doen, ja, ja ik lees het. Maar als dat uh Snaefellsnes IJsland in het klein is, waarom dan AAAALLL die moeite had alleen daar gereden, hadden jullie nog iets in het echt kunnen zien, en niet op de foto’s als jullie thuis zijn ( o ja, kijk daar zijn we ook nog langs geraasd.    )
    En dan zoals jullie zeggen hebben jullie tijd genoeg en dan gaan jullie door een tunnel, kijk een wand links en een wand rechts, nou ja hoe lang 6 kilometer maar, maar dat hebben jullie dan wel goed kunnen bekijken.
    Een walvis, die walvis van jullie dreef hier voor harlingen, maar heeft het loodje gelegd.
    Verder verraaien jullie wel een beetje jezelf he, we lezen de verhalen terug, dan weten we zelf ook waar we geweest zijn, wat moeten we daar van denken, ik weet het niet.

Op naar trumpie dan maar.
    Johan je zal wel voorop gelopen hebben met mij moet je hebben hier hier ik wil, alleen omdat je Martin zijn pleziertje misgunt, flauw hoor, en dan nog twee keer achter elkaar, staan jullie nu weer gelijk   
    Gaan rijden in een Ford Edge, kunnen jullie wel over het stuur heen kijken, of hebben jullie net als in mijn auto bij sommige mensen een extra kussentje gekregen, hij is in ieder geval zwart, wordt hij misschien minder smerig.

We gaan de states meemaken, doe trumpie de groeten van ons en tot het volgende verslag

Mannen geniet.

• 29 Juni 2018 - 11:26

Stefan En Rebecca:

Hoi Mannen,

Ik word er gelijk weer reislustig van! Gauw maar weer nieuwe plannen maken....
    Geen IJsland denk ik hoor, me al die regen, alhoewel... de foto's zijn prachtig.
    Jeetje Jo, ze moeten wel heel sterke aanwijzingen hebben gehad dat er iets niet goed zat met jou, als je zo binnenstebuiten gehaald wordt! Nou ja, weet je ook eens wat Mart telkens mee maakt ;-)
    Ben nu weer benieuwd naar de vertrouwde Amerika verhalen. Heerlijk hoor in het Ramada slapen, daar zijn de bedden en kussens altijd zoooo lekker.
    Geniet van jullie volgende fase in deze reis!

Dikke kus

• 29 Juni 2018 - 15:16

Tonny:

Hey lieve Johan en Martin,

Wat een heerlijke week hebben jullie in IJsland gehad.

Ontzettend genoten van de prachtige omgeving daar.

Dat hebben jullie toch maar mooi weer beleefd.

Ik geniet van de uitgebreide reisverslagen.

Wat heb je alles toch weer mooi verwoord Johan. Mijn complimenten!
    Ik heb het al zo vaak tegen je gezegd: je hebt echt schrijvers talent.
    De verslagen lezen als een spannend avonturenboek.

En nu gaat het reisavontuur dus weer verder in jullie zo geliefde Amerika.

Heel veel plezier en mooie weken wens ik jullie daar toe.

Ik kijk uit naar het eerstvolgende verslag vanuit Seattle.

Bye boys. Veel liefs van mij. XXXX

• 29 Juni 2018 - 17:16

Cyrina:

Hoi mannen, goed om te lezen dat jullie genieten van jullie reis ook al is het met een randje. Ik denk dat IJsland ook op mijn bucketlist komt te staan. Het zag er allemaal heel mooi uit, vooral dat bad waar jullie in zijn gegaan.

Moest je echt naakt douchen......oke daar denk ik ff over na.

Weer naar Amerika!!! Te gek hoor. Komen jullie weer in de buurt van Denver? Of toch de andere kant op, richting SAN Francisco?

Heel veel plezier en vergeet niet dat ze af en toe nog meekijkt met jullie.

Groetjes Cyrina