Het zit erop! Maar Lapland is top! - Reisverslag uit Sirkka, Finland van Johan en Martin - WaarBenJij.nu Het zit erop! Maar Lapland is top! - Reisverslag uit Sirkka, Finland van Johan en Martin - WaarBenJij.nu

Het zit erop! Maar Lapland is top!

Door: Johan Wijkstra

Blijf op de hoogte en volg Johan en Martin

18 Januari 2019 | Finland, Sirkka

En dan zit de Lapland week er al weer op. Een week lang sneeuw, kou en alles wat we hadden verwacht van Fins Lapland is uitgekomen en wat een wondere wereld was/is het. Hieronder het verslag van vandaag:

Vrijdag 18 januari 2019:

Rond half negen worden we wakker en hebben we allebei goed geslapen. Vandaag onze laatste volle dag in Fins Lapland. We gaan proberen om er 200 procent van te genieten. We hadden nog bananen en yoghurt en thee op de kamer, dus nemen we maar een ontbijtje op bed en zoeken we het ontbijt niet op in het hotel. Gewoon even rustig wakker worden en nog even luieren. De dagen zijn hier in een week tijd wel al wat langer. Toen we zaterdag aankwamen kwam de zon om 11.00 uur op en 14.00 onder en nu komt ie al om 10.35 uur op en gaat ie om 14.25 uur onder. Scheelt toch al een uurtje... als we ons lekker hebben gedoucht kleden we ons dik aan, want het is goed koud ook geworden. We lopen naar buiten en zoeken eerst de souvenir zaakjes op in het dorp. We kopen magneetjes en een klein souveniertje voor onze reiskast en gaan daarna richting de piste. Nee Hans, niet om te skiën... Je zal teleurgesteld zijn maar dat zal een andere keer maar moeten. We kijken wel even bij wat skiërs en daarna ga ik een paar keer met een slee van een super hoge stijle berg af. Heerlijk om weer even het kind in je los te maken haha. Helemaal onder het sneeuw zittend van het sleeën gaan we met de gondola naar boven. Een retourtje kost 5 euro per persoon en eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht over Levi en de vele bossen. Ook zijn de bomen hierboven nog witter dan wit, prachtig!! Je stapt uit bij Hotel Panorama wat echt een hotel voor jou is Ruud! Een Porsche Hotel met een Porsche Experience. We lopen wat rond en zien echt de prachtigste witte bomen hier en volgen dan het bordje Café Panorama Leevu. Het voert hoog langs de zijkant van een bos en ook hier is het 1 en al White World! Het is zo ontzettend mooi hier. Ook het uitzicht op Levi is prachtig. Op een gegeven moment komen we bij het Café en dat is niet meer dan een houten schuur, maar eenmaal binnen is het zo leuk. Er brand een groot vuur waar drie ketels op staan met koffie, thee of chocomelk. En rond het vuur staan boomstammen waar je op kan zitten en dan is er nog een grote glazen wand met uitzicht op het dal, Levi en de witte bomen. We bestellen een koffie en chocomelk en laten ons ff opwarmen naast het vuur. Warm lopen we weer naar buiten en maken nog wat mooie winter foto’s en lopen dan weer terug naar de Gondola voor de rit naar beneden. We lopen beneden nog wat door het stadje en eten een broodje en gaan dan terug naar onze kamer. We gaan alvast de koffers inpakken want vanavond hebben we nog een excursie staan. Als we de koffers inpakken besef je gelijk weer dat een week zo om is en dat het wel erg snel is gegaan. Het blijft altijd balen als je weer terug naar huis moet, maar ja... de koffers ingepakt hebbende drinken we nog wat en kleden ons daarna voor de laatste keer in lagen aan. God, wat zullen we dat niet missen... het Michelin poppetje is er niets bij. We lopen naar Lapland Safari’s waar we rond 17.30 uur moeten verzamelen voor de excursie naar Snowvillage. Hier gaan we eten en het ijshotel bekijken. Als iedereen er is stappen we de bus in die ons in 40 minuten ernaartoe brengt. De Nederlanders brengen goed geld in het laatje hier want ook nu zijn alle gasten Nederlanders. Als we aankomen bij Snowvillage weet je niet wat je ziet. Alles is van sneeuw en ijs gemaakt. Zo knap. Ook is het dit jaar in het thema van The game of Thrones. We worden eerst naar het ijsrestaurant gebracht en daar zijn alle tafels en stoelen van ijs. Op de stoelen liggen vachtjes waar je op kan zitten. Op 1 tafel staat Wijkstra waar we dus maar gaan zitten. Het is standaard -5 graden in Snowvillage. We krijgen een drie gangen diner en ik denk dat we het wereld record drie gangen diner naar binnen werken hebben verbroken. Want alle andere gasten en wij hebben in minder dan 30 minuten ons drinken, onze bietensoep, het hoofdgerecht en de crème brulee op. We moeten er met zijn allen hard om lachen maar dat is toch niet normaal.... Na het naar binnen werken gaan we het hotel bekijken en dit is werkelijk prachtig gemaakt. Allemaal ijsgangen met de prachtigste ijssculpturen van The game of Thrones. Niet dat we de serie ooit hebben gezien, maar het is heel mooi. Ook zijn de kamers super mooi gemaakt waar je ook kan overnachten. Nu hebben we daar nog over nagedacht maar we zijn blij dat we hier niet hoeven te liggen. Ik denk dat we het niet hadden overleefd... zo koud! Rond negenen gaan we weer terug richting Levi en zo in de bus zittend overdenk je de hele week nog even. Het zit erop! We lopen als we zijn afgezet naar ons hotel en kijkend naar de lucht en de app maar zit het Noorderlicht er vanavond ook niet meer in. We drinken nog wat thee op de kamer en gaan dan zo maar slapen. Morgenochtend worden we vroeg opgehaald voor de vlucht terug naar huis.

Lapland wat ben je mooi, wat ben je koud, gezellig, wonderlijk en een totaal andere wereld die we ooit ergens zagen. Helaas zijn we allebei een paar dagen echt ziek geweest, maar hebben we wel alles kunnen doen wat we vooraf hadden bedacht en geboekt. De spannende en snelle sneeuwscooters die ons door de sneeuw scheurden, mijn verjaardag waarop ik meer dan ooit werd verrast door Mart en natuurlijk de Husky sledetocht wat echt een droom was die uitkwam. De rendieren met hun mooie karakteristieke kop en ogen waarmee we in daglicht en donkerte een rit mochten maken en vanavond het mooie ijshotel. Tel daarbij de winterse koude wereld en dan is Lapland zeker meer dan de moeite waard en zeker een bestemming op ieders Bucket List waard. Je beseft als je hier bent dat je iets bijzonders doet. En dan hebben we ook gewoon het Noorderlicht mogen zien samen en als bonus nog een keer alleen. Iets wat niet iedereen die hier komt is gegeven. Het was mijn verjaardagskado om mijn nummer 1 van de Bucket List af te kunnen strepen en dat doe ik met een grote kring eromheen. Het was Fantastisch, ondanks dat we ons niet lekker voelden. Kun je nagaan wat het gevoel dan was geweest...

En dan dank jullie wel voor de leuke reacties en het weer mee reizen met ons. Nou is deze blog in eerste instantie voor onszelf maar ik lees dat velen van jullie er net zo van genieten. En dank je wel Lapland voor having us. Het was echt Super! En last but never least de allergrootste dank je wel voor mijn allesie Mart. Kijk, dat ik de droom had om hier naartoe te gaan... maar jij groeide in het gevoel en hebt er net zo van genoten als ik. Ik ben trots dat je me zo mijn dromen laat uitkomen en er niets teveel is wat ik wil, en geloof me mensen ik wil veel als ik op vakantie ben haha. Je stimuleert me alleen maar om juist alles te doen wat ik wil. Nogmaals, mijn droom kwam uit mede dankzij jou!

Tot snel lieve iedereen, als we weer verder gaan met een andere reis. Waar en wanneer is onbekend maar laat dat maar aan de reisjunkies over!

Dikke kus en veel liefs,

Johan en Martin

• 18 Januari 2019 - 18:38

Sandy:

Hey lieffies wat fijn om te horen dat jullie ondanks dat jullie niet lekker waren er toch van genoten hebben!!!Dit nemen ze jullie nooit meer af!!Een veilige reis terug en dikke kussen van ons xxx

• 18 Januari 2019 - 18:37

Haronsel:

Nou dat skiën zit er dus niet meer in, ok dan maar.

dat het een belevenis is, wil ik geloven, maar ik heb een keer in mijn leven met -25gr boven op de berg gestaan,. waar we vanaf moesten op de skies, nou echt waar beneden kon ik mijn snor afbreken, dus mij niet gezien in die kou.

wel gaaf dat jullie nog in het ijshotel geweest zijn , dat is eigenlijk het enigste waarvoor ik daarheen zou gaan, maar ja, toen wij er waren was er alleen maar grind en +20gr.

geen nare opmerkingen vandaag, ik denk dat het een mooie afsluiting is voor jullie en kom veilig thuis, in de armen van jullie liefhebbende Tonny

• 18 Januari 2019 - 18:52

Tonny:

LIEVE JOHAN EN MARTIN,

WAT FIJN DAT JULLIE DEZE LAATSTE VAKANTIEDAG

TOCH NOG GOED KONDEN AFSLUITEN.

BEDANKT VOOR ALLE MOOIE REISVERSLAGEN JOHAN.

IK WENS JULLIE EEN GOEDE VLUCHT TERUG.

LIEVE GROET, TONNY. XX

• 18 Januari 2019 - 20:17

Stefan En Rebecca :

Lieffies,

Goede reis terug. Bedankt voor het mee genieten van deze bijzondere ervaring.
    Jullie zijn een mooi stel en twee grote schatten die voor elkaar gemaakt zijn.
    Gaaf om te zien hoe jullie je dromen waarmaken!

Knuffels van ons

Verslag uit: Finland, Sirkka

Fins Lapland

Na onze vele mooie reizen hebben we nog steeds allebei wel een grote bucket list met wensen.

Als je dan wordt gevraagd door Martin wat voor speciaals je wilt hebben voor je 40e verjaardag, dan neem je maar gelijk het hoogst op je lijstje: LAPLAND!

Lapland... Ja en dan wil ik het ook nog eens in de winter omdat sleeën met een groep Husky's en een rendier over de sneeuw mij zo fantastisch lijkt. Nou moeten jullie weten dat Mart helemaal geen liefhebber is van sneeuw en kou en hij ook gelijk dacht van shit.... Nu eenmaal geboekt en nu onze activiteiten zijn geboekt, kan Mart ook niet wachten op deze speciale reis.

We zullen van zaterdag 12 januari tot en met zaterdag 19 januari 2019 naar Fins Lapland gaan, en wel naar het plaatsje Levi. Liggend boven de Poolcirkel en misschien wel bekend omdat afgelopen kerst All You Need is Love in deze plaats is geweest. Toen we de beelden zagen kregen we kriebels met de gedachten dat we daar eerdaags zelf zijn.

We gaan een aantal activiteiten doen met Lapland Safaris waaronder: Sneeuwscooter rijden, Husky Safari, Rendier Safari en eten in het Ijshotel. Tevens is het dorpje Levi gezellig en ligt het aan een piste, dus misschien waag ik wel een lesje skiën. Helaas zal Mart dat niet kunnen vanwege zijn knie. En als laatste is er natuurlijk ook nog eens een kans het noorderlicht te aanschouwen. Met een beetje (boel) geluk laat hij zich in de week een keer aan ons zien, maar dat wordt afwachten.

We hebben er weer super veel zin in!