Slapen in een boomhut en La Fortuna

Door: Johan en Martin

Blijf op de hoogte en volg Johan en Martin

16 Februari 2024 | Costa Rica, Chachagua

Twee dagen voorbij. Eerst ontwaken we met brulapen, dan slapen we in een boomhut en dan hebben we ook nog eens een eigen villa na veel wildlife… het houd niet op…(ps. Foto’s uploaden werkt heel slecht sorry daarvoor!)

Woensdag 14 februari 2024

De natuurlijke wekker gaat om 05:00 uur en de natuurlijke wekker zijn mantelbrulapen die naar elkaar aan het brullen zijn. Een heel gaaf geluid zo in het donker. Daarnaast hebben we de hele nacht allemaal geluiden gehoord. Het was echt een orkest van jungle geluiden. Wat een experience! Ook heeft het vannacht goed geregend, wat ook goed te horen was. Onze kamer had van boven namelijk open gedeeltes met gaas, waardoor echt alles te horen was.

Om 05:45 uur lopen we buiten op Heliconia Island om te zien waar het gebrul van de brulapen vandaan komen en we vinden hem in een boom dichtbij onze kamer. Ook zien we weer een aantal vogels. Rond 06:30 uur zijn we terug op de kamer en gaan we ons lekker douchen en aankleden en fris schuiven we om 07:00 uur aan het ontbijt. We krijgen yoghurt met verse banaan, een lekker spiegeleitje met ham en tomaat en verse sap en thee en koffie. We eten het lekker op met uitzicht op heel veel vogels. De Nederlandse eigenaar heeft namelijk vers fruit op een plateau gelegd en veel vogelsoorten genieten daar van.

De eigenaar zit hier nog niet zo lang, maar heeft het net voor Corona overgenomen van een ander Nederlands stel die mee hebben gedaan aan Ik Vertrek, een favoriet programma van ons. Het is echt een mooi complex op een prachtige plek.

Als we ons buikje weer vol hebben, poetsen we de tanden en pakken we alles rustig in, want we gaan vandaag richting La Fortuna en de Arenal Vulkaan. Om 08:15 uur rijden we weg en zien we een mooie zwarte eekhoorn en twee toekans in de bomen. De weg naar onze volgende stop duurt ongeveer 2 uur.

Rond 10:15 uur komen we aan bij Mistico Hanging Bridges. We parkeren de auto en met een busje worden we naar de ingang gebracht. Hier kopen we de tickets. Bij dit park kun je via een mooie pad door het regenwoud en 7 grote hangbruggen weer door, over en onder alle bomen lopen. De hangbruggen zijn van ijzer en echt een belevenis. Helemaal voor Mart want die heeft hoogtevrees en de bruggen zijn echt mega hoog. Wel is dit park heel druk bezocht en nu ook. Na de rust van gisteren in het Braulio Carillo Park is dit echt een beetje een mega gebeuren qua bezoekers, maar eenmaal aan het lopen spreiden de mensen zich ook weer.

In iets meer dan twee uur lopen we de trail en het was wel echt heel leuk om te doen. Mart heeft gewoon alle zeven bruggen belopen en sommige wiebelden echt op heel grote hoogte. Ook hadden we vanaf de bruggen een prachtig gezicht op de Arenal vulkaan. Toen we begonnen was de vulkaan nog bedekt met wolken aan de bovenkant maar twee uur later is de hele vulkaan in volle glorie in de zon te zien. Prachtig!

We gaan na wat uitzicht foto’s te hebben gemaakt weer met het busje naar beneden en daar zien we gewoon een neusbeertje lopen in het gras. Te lief. Zo snel we hem zagen, zo snel was ie weer weg ook, maar wel heel gaaf. We starten de auto en gaan dan eerst op zoek naar een plek om te lunchen. Het is inmiddels 13:00 uur en onze maagjes lusten wel weer wat. We eten een club sandwich bij een Soda met uitzicht op de Arenal vulkaan en op Kolibri’s die nectar drinken uit bloemen. Een lekkere mango smoothie maakt de lunch compleet.

En geloof het of niet, maar dan gaan we ergens naartoe om de rest van de middag niet veel te doen en te genieten van de rust. We gaan namelijk vanavond slapen in een heuse boomhut en daar willen we de rest van de middag optimaal van genieten. De weg ernaartoe duurt nog 50 minuten en is geen straf. Met vergezichten en door bergen rijden we naar La Tigra Rainforest waar de boomhutten zijn. De laatste 3 kilometer moeten we onze 4x4 gebruiken want dat is off road met stenen. Eenmaal helemaal boven zoeken we de receptie op en krijgen we boomhut nummer 8 en een welkomstdrankje met allemaal gezonde groene dingen erin. Het meisje van de receptie verteld dat we een avond tour erbij hebben die om 19:00 uur begint en om 20:15 uur kunnen we aanschuiven in het restaurant. Daarna worden we naar de boomhut gebracht en als we de deur open doen weten we niet wat we zien…

Het is echt een prachtige houten en open boomhut met een bed en op de veranda twee houten stoelen en een hangmat. En uitzicht op het regenwoud. Soms kunnen wij ook echt stil van iets zijn. We gaan zitten op de stoelen en nemen de tijd om te genieten van het uitzicht als er ook nog een mooie toekan voorbij vliegt. De rest van de middag genieten we van onze hut, lopen we even een stukje door het woud maar dan snel weer terug om op bed even te rusten en te luisteren naar de vogels. Al snel dommelen we allebei in…

Om 19:00 uur starten we met de avond tour met gids José Manuel en met ons nog 8 andere mensen waaronder een Nederlands gezin. Met zaklampen zoeken we naar beesten en de Red Eye Frog ziet hier heel veel. Ook veel andere kikkers vinden we en we zien weer een slang. Bij een klein watertje zien we meerdere schildpadden en via een kolonie bladsnijmieren die erg druk zijn om alle bladeren te vervoeren ( 160 kg blad per dag doen ze vervoeren met elkaar ) zoeken het restaurant op waar Mart een pasta eet en ik een soort van gebakken kip met groenten en aardappelpuree. Als we terug lopen naar onze boomhut is het pik en pik donker. Er hangen hier nergens lampen en dus komt de zaklamp goed van pas.

En dan is er alweer een dag voorbij. Zo loop je op hangbruggen en zo zit je in een boomhut met uitzichten op bomen zover je kan kijken. Als we onze tanden gepoetst hebben en zijn opgefrist zoeken we ons bed op, doen de klamboe over ons heen en gaan dan lekker slapen. Er zijn hier veel minder geluiden als gisteren. Je hoort hier vooral veel kikkers en krekels. Welterusten vanuit onze boomhut!

Donderdag 15 februari 2024

Wakker worden door het ochtendlicht wat in onze boomhut binnen komt. We zijn vannacht wakker geworden van de kou. Onze hut is helemaal open en de temperatuur daalde flink. Gisteren was het overdag 30 graden maar vannacht denk ik een graad of 10. Ik ben eerder wakker dan Mart en ga eruit en lekker in de hangmat liggen luisteren naar de vogeltjes als Mart een half uurtje later ook wakker is. We douchen ons met een koude stortdouche en kleden ons dan aan om naar het ontbijt te gaan welke we om 07:30 uur hadden geboekt. Dit was de vroegste tijd die kon. Het ontbijt is top. Eerst krijgen we vers fruit en daarna toast met eieren en worstjes en verse jam. Daarbij verse smoothies en koffie en thee.

En dan moeten we deze mooie plek en onze boomhut weer gedag zeggen. Het was echt een ervaring om nooit te vergeten maar we moeten door met onze trip en als eerste gaan we nu richting Fortuna waterval. Het mooie weer van gisteren is helaas weg, want de hele dag is het dan weer regen en dan weer droog, dan weer opklaringen met blauwe lucht en dan weer bewolkt.

We rijden weg en zetten dus koers naar Fortuna waterval waar we 40 minuten later aankomen. De entree is 20 dollar per persoon, wat we best prijzig vinden voor een waterval, maar nu we er toch zijn willen we hem zien ook. Om bij de waterval te komen moet je 600 meter naar beneden lopen over een lange trap. We zien het maar als een ochtend workout en als we eenmaal beneden zijn, zien we de 70 meter hoge waterval die midden in de tropische jungle ligt naar beneden kletteren. Het is een prachtig gezicht en we maken een paar mooie foto’s van de waterval en klimmen ook nog naar beneden om een mooie foto van ons voor de waterval te maken. Eenmaal weer boven lopen we nog even naar het beekje waar een aantal mensen in zwemmen als het in 1x keihard begint te regenen. We worden zeiknat als ik een trap zie waar we misschien onder kunnen schuilen. Als ik denk dat ik eronder ben en omhoog kom voel ik klap tegen m’n hoofd en als ik m’n hand langs m’n hoofd haal is die gelijk helemaal rood. Shit! Ik ook altijd met m’n goede ideeen… Gelukkig is Mart snel bij me en ook een medewerkster Daria die me meteen helpt met water, ontsmetten en pleisters. Ook komt er een andere toerist die arts is en naar de wond op m’n hoofd kijkt. Het is een wond met een snee, maar hoeft niet gehecht te worden. Gelukkig had ik ook m’n capuchon op en hoef ik dus ook geen tetanus prik, welke ik trouwens al een paar keer heb gehad dus nog genoeg voor ingeënt ben.

Met een pleister op m’n hoofd lopen we de vele trappen weer naar boven en nemen we eerst een kop thee en koffie tegen de schrik. Nou Hans, je hebt na al die jaren eindelijk je spanning en sensatie haha.

Hierna rijden we verder richting La Fortuna. We hebben namelijk vanmiddag en vanavond nog twee Tours staan, maar we gaan eerst even lunchen en nog even kijken bij Arenal Lake. Gisteren zagen we namelijk bij de hanging bridges een neusbeertje en het schijnt dat er bij de Lake vaker neusbeertjes gezien worden en als we er aankomen zien we gewoon een stuk of 10 neusbeertjes. Wow! We stappen uit en maken een paar prachtige foto’s. Wat een natuur hier in Costa Rica. Ook komt er een grote leguaan aanlopen en daar weten de beertjes even niet hoe ze ermee om moeten gaan. Ze zijn er zelfs bang voor. Na een half uurtje zeggen we ze gedag en rijden we naar Sloths Terrotory. Hier hebben we om 15:00 uur een tour door een deel van het Arenal National Park waar vaak luiaards te zien zijn. We zijn een half uur te vroeg zodat we nog even rustig aan kunnen doen als we om 15:00 uur worden meegenomen met een aantal andere mensen door gids Eddy.

Na een uur en een kwartier lopen kunnen we zeggen dat dit een geweldige tour was. We zijn door een groot deel van het regenwoud gelopen met zelfs weer twee grote hangbruggen en hebben meerdere luiaards gezien en eindelijk was er ook 1 wakker waarvan we prachtige foto’s hebben…. De reden waarom we naar Costa Rica gingen is uitgekomen. Ook zagen we weer toekans, een mooie grote loopvogel en een havik. En we zagen de Blue Skin Red Frog die giftig is. Na de tour krijgen we ook nog verse ananas en watermeloen en dan is de tour weer voorbij. Dit is een dikke aanrader!

Vanavond om 18:00 uur hebben we nog een Night Walk, maar eerst halen we nog een burger om mee te nemen die we in de auto op weg naar Papa’s Place lekker opeten. Rond 18:00 uur komen we aan bij soort van woonhuis en worden we welkom geheten door Tovy die met ons de tour gaat doen. Achter het huis grenst een enorm deel van het Arenal National Park en we gaan weer met zaklampen op zoek naar wildlife. Hierna hebben we nog 1 Night Tour en dan is dat ook wel weer genoeg, want de meeste dieren hebben we nu gezien in de nacht. We zien ook nu weer de Red Eye Frog maar nu ook een parend koppel. Ook zien we veel andere kikkers, grote spinnen, een slang en veel andere kleine insecten als we om 19:45 uur klaar zijn.

We zeggen Tovy gedag en rijden dan naar Chachagua. Dit stadje ligt op 30 minuten rijden en we gaan naar Chachagua Hotel en Villa’s. Als we aankomen gaan de grote houten deuren open en komen we op een prachtige binnen plaats en worden we welkom geheten door Daniel. We hebben hier voor twee dagen een kamer gehuurd maar bij binnenkomst krijgen we te horen dat we een gratis upgrade krijgen naar 1 van de grootste villas. We parkeren de auto voor de deur en als we naar binnen lopen weten we weer niet wat we zien…. Dit is een waar en compleet huis, met keuken, twee badkamers een enorme slaapkamer en zelfs een wasmachine en droger. Wat een mazzel… we installeren ons en bekijken het hele huis als we daarna allebei lekker douchen, ik nog even m’n wond verschoon en dan in het grote bed nog even tv gaan kijken en ik dit stukje schrijf.

Het was me een dagje wel. Een waterval, een bebloed hoofd, neusbeertjes, luiaards en dan ook nog een enorme villa. Het moet m’n vader zijn die vandaag precies 19 jaar geleden is overleden, die dit heeft geregisseerd voor ons.

We verblijven dus twee nachten hier in “onze” villa en morgen alweer iets gaafs… we gaan quad rijden. Maar eerst lekker slapen en nagenieten. Het was een dag om nooit te vergeten en een dag met een gaatje…. In m’n kop dan wel te verstaan hahaha.

Veel liefs vanuit een ongelooflijk Costa Rica

• 16 Februari 2024 - 07:35

Linda:

Gaaf hoor Guys!!! Have fun!

• 16 Februari 2024 - 08:02

De Thuisblijvers:

Het wordt wel steeds erger hé, eerst scheld je martin uit voor brulapen en nu als neusbeertje. Samenwonen you Johan.

Slapen in een boomhut, dat is echt niets voor jullie toch, stelletje luxe paarden, komt uit ook hé, klagen over het feit dat er geen c.v. in de hut is, heb met jullie te doen hoor zieltjes.

Hangbruggen, watervallen waarvoor je 600 meter moet afdalen ( hoeveel treden of was er een lift).

Moesten jullie weer omhoog ook, nou als je de douchekraan aanzet zie je ook water naar beneden kletteren en scheelt klimmen en klauteren.

Tja verder moet je uit je doppen kijken hé, want anders stoot je je hoofd, heb je vast wel van je moeder geleerd, dus als je je hoofd stoot " dikke bult eigen schuld".

Tja en dan weer twee dagen in een luxevilla mazzelpikken, zeker omdat je zielig was met een verbandje over je hoofd [e-1f602]

Ik lees wel tussen de regels door dat jullie nergens de enigste zijn, dus eigenlijk is het hudje bij matje aanschuiven en die dieren lachen zich rot

Nou stelletje luiaard, rust maar even lekker uit in jullie luxe voor twee dagen ( in of exclusief house boy [e-1f602][e-1f602])

• 16 Februari 2024 - 17:01

Plony:

Leuk om te lezen. Ik zie het helemaal voor me. Martin op de hangbrug en in de boom hut. En de vele avonturen.

Heerlijk mee genieten met jullie reis.

• 16 Februari 2024 - 17:30

Janie:

Lieverds nou wat een verhalen weer niet te geloven wat jullie allemaal meemaken

Ik wens je veel plezier in de villa na de boomhut zijn jullie daar wel aan toe

Veel liefs xx

• 17 Februari 2024 - 15:52

Stefan En Rebecca:

Auw.... dat je geen mega hoofdpijn hebt gehad....

Een dag met een gaatje... [e-1f62c] Is weer eens wat anders dan een dag met een gouden randje... Maar zo te lezen was dat het ook! Super gaaf om allemaal te lezen. De ene na de andere gave belevenis.

We zijn benieuwd naar de foto's van de boomhut, de luiaards en de kikkertjes.

Moet echt magisch zijn om zo te midden van het groen te slapen.

Stoer hoor Mart, dat je de hangbruggen toch gedaan hebt. Kun je ook weer afvinken.

En je vader heeft die villa zeker geregeld! Dat dat al weer 19 jaar geleden is... Ik weet nog dat je ons belde met dat bericht. Toen zaten wij bij mijn vader in de auto die ons maar Schiphol bracht op weg naar Florida. Er kan een hoop gebeuren in 19 jaar. Maar ze blijven altijd in onze gedachten én onze harten!

Maarre... als je vader die villa heeft geregeld, wie heb jij dan ooit zo pissig gemaakt dat je nu je kop zo hard hebt gestoten [e-1f609]?

Geniet lekker verder samen!

• 17 Februari 2024 - 15:52

Stefan En Rebecca:

Auw.... dat je geen mega hoofdpijn hebt gehad....

We zijn benieuwd naar de foto's van de boomhut, de luiaards en de kikkertjes.

Moet echt magisch zijn om zo te midden van het groen te slapen.

Geniet lekker verder samen!

• 18 Februari 2024 - 12:04

Willemien:

Hoi,hoi , vanuit een regenachtig nederland.

Lees met veel verbazing en plezier jullie verslag,wat zal het allemaal indrukwekkend zijn voor jullie , de boomhut en hangbruggen , wel stoer van Martin.

Het mooist is de beschrijving van de natuur en dieren.

Amezing !!!

Dank jullie voor het delen ,veel plezier ondanks de hoofdwond , gelukkig goed afgelopen.

Groetjes Willemien.

• 18 Februari 2024 - 21:50

Ira:

Wat een gave verhalen allemaal. Ik kan het me ook zonder foto's helemaal voorstellen! Maar die foto's zullen vast fantastisch zijn!

Blijf genieten!