Nashville, muziekstad van de Country - Reisverslag uit Nashville, Verenigde Staten van Johan en Martin - WaarBenJij.nu Nashville, muziekstad van de Country - Reisverslag uit Nashville, Verenigde Staten van Johan en Martin - WaarBenJij.nu

Nashville, muziekstad van de Country

Door: Johan Wijkstra

Blijf op de hoogte en volg Johan en Martin

01 Juli 2022 | Verenigde Staten, Nashville

On the road again

Just can’t wait to get on the road again

The life I love is making music with my friends

Oh how I can’t wait to get on that road again

On the road again - Willie Nelson

Waarschijnlijk geen uitleg nodig, maar tijdens elk verslag laat ik stukjes songteksten voorbij komen over de dag die we meemaken of die met de dag te maken hebben. Tip: zoek het nummer op terwijl je het verslag leest en beleef hiermee nog meer onze reis...

Woensdag 29 juni 2022

De wekker wekt ons rond 07:00 uur, maar we blijven nog heel even liggen. Hierna douchen we ons en maken ons dan klaar voor vertrek naar Nashville. Nashville wordt ook wel Music City genoemd en is de hoofdstad van de staat Tennessee. Ook is Nashville de hoofdstad van de Country and Western muziek.

Omdat het ongeveer 500 km rijden is en we er zo’n beetje vijf uur over gaan doen stappen we rond 08:00 uur in de auto en stoppen eerst bij QuickTrip tankstation om de wagen vol te gooien en een ontbijt te kopen. Wat croissantjes en koffie en thee en dan kunnen we op weg. Zodra we de stad uit zijn wordt het ook minder druk op de weg en rijden we heerlijk in het zonnetje met leuke muziek op de radio. Omdat we naar Nashville gaan hebben we een Country and Western zender opgezocht en genieten we van deze muziek. Op een gegeven moment rijden we de staat Kentucky binnen. Na 2 uur rijden stoppen we even bij een Wallmart om even te plassen en kopen we wat fruit voor onderweg.

Onderweg hebben we ook wat last van wegwerkzaamheden en daardoor wat vertraging. Rond 12:30 uur stoppen we weer even bij een afslag en halen we een broodje bij Subway. Bij bijna alle afslagen in Amerika zitten er gelijk allemaal eet tentjes zoals MC Donalds, KFC etc. Wel zo makkelijk... we eten rustig het broodje op en rijden dan in 1 keer door naar Nashville. Was het in St. Louis nog 29 graden, als we uitstappen in het centrum van Nashville is het 37 graden. Het voelt heel warm en drukkend aan.

Onze eerste stop en excursie in Nashville is het Country Music Hall of Fame museum. We komen er rond 14:15 uur aan en als we de tickets kopen vraagt de vriendelijke vrouw of we misschien Militairen zijn want dan krijgen we korting. Met een leugentje voor bestwil zeggen we dat we het in Nederland zijn en hoppa, ze geeft ons tien dollar korting. Dat is toch het parkeren gratis Haha.

Het museum is opgericht in 1961 en herbergt allerlei attributen van de grootste Country artiesten. Het is de hoogste onderscheiding voor artiesten als je hier onderscheiden wordt en een plaats krijgt. Het is een groot museum waarbij je meegenomen wordt in de geschiedenis van de Country muziek tot en met het heden en de grote sterren van nu zoals Taylor Swift en Garth Brooks.

Zo leren we dat de muziek een mix is van verschillende muziekstijlen en is ontstaan op het platteland in het zuid oostelijke deel van Amerika. Daar woonden veel mensen met voorouders uit Schotland en Ierland die de volksmuziek meebrachten. We zien heel veel kleding van vroeger en nu, horen veel muziek en zien honderden gouden platen aan de wand. Ik persoonlijk vind bijvoorbeeld muziek van John Denver en Dolly Parton erg leuk om te horen, dit zijn maar twee van heel veel Country artiesten. Tegenwoordig is Taylor Swift heel bekend. Ze is begonnen als Country zangeres, heeft een uitstap naar de pop muziek gemaakt maar is nu weer terug in de Country muziek. Ook zien we een auto van Elvis Presley, de man die eigenlijk alle muziek stromen samen voegde en heel veel hits hier in Nashville heeft opgenomen.

Na twee uur rondgelopen te hebben in het museum zoeken we de warme buitenlucht weer op en lopen we naar de auto. Vanavond zullen we terugkomen in het Centrum,maar nu rijden we naar ons hotel voor twee nachten, het Hillside Crossing by Ramada. Een mooi hotel met een groot zwembad in het midden van alle hotelkamers en boven ons bed hangen Lp’s. Het is wel duidelijk dat we dus in de muziekstad zijn. Het is tegen 17:00 uur en we besluiten om even op bed te gaan liggen en even bij te komen en ons op te frissen.

Om 19:30 uur parkeren we de auto weer in hartje Nashville en lopen we richting Broadway, The place to be in Nashville. Deze straat zit vol met barretjes en cafés in elk van deze tenten speelt een live band. De bands staan zeg maar tegen het raam van de bar en die ramen zijn allemaal open dus je hoort in de hele straat alleen maar muziek en dan vooral Country. Daarnaast is de hele straat verlicht met Neon borden. Als we dachten dat Las Vegas op de strip en Times Square in New York veel Neon borden had, nou Nashville kan in deze straat zo mee doen.

Als we door de straat lopen is het 1 en al gezelligheid en vrolijkheid met zingende en dansende mensen. Het is een straat met een totaal andere wereld... we besluiten om eerst wat te gaan eten bij Ole Red. Ook in deze bar speelt een band genaamd Todd Cameron. We bestellen beide een goede burger en eten die lekker op terwijl de band speelt en veel mensen dansen en meezingen. Na het eten lopen we naar buiten en gaan we weer een bar binnen en drinken daar weer wat en genieten van weer een andere band. Zo gaan we de hele avond de straat door. Wel wordt overal je ID gevraagd. Ook belandden we in een karaoke bar, altijd leuk! Gelukkig hoeven we zelf niet op te treden...

Tegen 00:00 uur hebben we genoeg gezien en genoten en morgenavond zijn we hier weer. We rijden in de nacht terug naar ons hotel en gaan lekker slapen.

Donderdag 30 juni 2022

Geen wekker en dus lekker rustig opstaan. Voor het eerst deze vakantie hebben we ontbijt bij het hotel erbij en na de ochtendroutine van plassen tot wassen zoeken we het ontbijt op. Toch wel lekker om rustig te ontbijten voordat we weer op pad gaan.

Rond 10:00 uur starten we de auto weer en rijden we in een drukke ochtend spits naar het centrum. Vandaag gaan we Nashville verkennen en de stad door op zoek naar alle bezienswaardigheden. We parkeren de auto en lopen dan eerst richting Printers Alley. Dit is 1 van de beruchtste straten van Nashville, heel dichtbij Broadway. Hier bevond zich vroeger de Rosse buurt, maar nu zijn het vooral Pubs en Nachtclubs. De naam verwijst naar de printindustrie die hier ooit gevestigd was.

De straat ziet er waarschijnlijk in de avond gezelliger uit als de Neon lichten branden en de pubs open zijn. Daarna lopen we naar de Shelby Street Pedestrian bridge. Deze ijzeren brug is enkel voor voetgangers en hiermee loop je naar de andere kant van Nashville vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de skyline en de stad. Het is trouwens behoorlijk warm en ook de vochtigheid is erg hoog waardoor we al snel zweten en plakken. Als we de brug weer terug lopen het centrum in kom je langs het Johnny Cash museum en dan loop je weer zo Broadway op. De straat en de Neon lichten van gisteren zien er overdag heel anders uit. Wel staan er ook nu in elke bar al bandjes te spelen, dus de muziek galmt weer door de straat. Af en toe gaan we een winkel in voor een souveniertje etc.

Tegen 12:30 uur gaan we een broodje eten bij de Foodhall in Downtown Nashville. Hier kun je gerechten uit de hele wereld eten en wij eten een broodje Philly Steak. Hierna zoeken we de straten weer op en lopen we naar de Music City Walk of Fame. Dit is een klein park voor de Country Music Hall of Fame die we gisteren bezochten. Op de grond liggen sterren gemaakt van Terrazzo en roestvrij staal met de namen van artiesten die muzikaal iets hebben bijgedragen in Nashville en de staat Tennessee. Zo zien we sterren liggen van Dolly Parton, Billy Anderson, Elvis Presley en Garth Brooks. Er liggen nog veel meer sterren, maar om ze nu allemaal op te noemen... jullie zuchten nu al soms bij het zien en lezen van mijn verslagen slash boekwerken Haha. Ook zit er bij de sterren een straatartiest te spelen, hetgeen weer een muzikaal tintje geeft. Als we de sterren op de grond hebben bekeken lopen we langzaam terug naar de auto en rijden we iets verder van de stad af naar Music Row. Dit is een historische wijk in Nashville waar tal van bedrijven zijn die te maken hebben met muziek. Er zitten veel studio’s waar muziek wordt, en is opgenomen van bijvoorbeeld Dolly Parton, Elvis, Roy Orbison en Johnny Cash. De bekendste studio is die van RCA, oftewel RCA Studio’s. Hier kun je via het museum ook een Tour boeken maar wij willen een Tour gaan doen bij de Sun Studio in Memphis.

Na het lopen door de wijk waar trouwens veel dingen met muziek te vinden zijn gaan we terug naar de auto. Zo kun je bijvoorbeeld overal kleine verwijzingen in de stad zien naar muziek zoals gitaren en microfoons die dan gewoon ergens staan. Ook heb je bijvoorbeeld bij een fietsenstalling dat je je fiets vast maakt aan een muzieknoot of de G-sleutel. Dit soort kleine dingen maken zo’n stad zo leuk. Via de Dairy Queen waar we een lekker ijsje eten (moeten toch op gewicht blijven met al dat lopen) gaan we terug naar ons hotel om weer even bij te komen en op te frissen voordat we weer Broadway en de gezelligheid opzoeken van de avond in Nashville.

Om 19:00 uur komen we weer aan in het centrum van Nashville voor de laatste avond hier. Het parkeren bleek niet heel makkelijk want er waren drie concerten in de stad vanavond, waaronder 1 van de Mavericks, een bekende Country groep. We gaan eerst weer een typisch gerecht wat hier popular is eten. Voor Nashville is dit bij Hatties B’s. Daar kun je vooral kipgerechten eten en dan vooral de tender chicken. Dit zijn gefrituurde stukken kip en ook wij vinden het heerlijk. Er staan lange wachtrijen voor je eindelijk iets mag bestellen, maar dat is dan ook meestal een goed teken.

Na het eten zoeken we weer Broadway op, de drukke maar gezellige straat met de vele barren met overal live muziek. Ook vandaag genieten we in meerdere bars van de bands en wat te drinken. Mart drinkt ook een biertje die in Nashville wordt gebrouwen maar volgende keer toch maar weer een Bud. We vinden de kwaliteit van de live muziek ook echt heel hoog. Er staan sommige bands te spelen die zo goed zijn en sommige zangeressen.... wow!

Rond 23:00 uur besluiten we terug te gaan naar de auto. De sfeer van Nashville is zo gezellig in de avond dat het ook een beetje jammer voelt om weg te gaan, maar morgen hebben we weer een lange rijdag voor de boeg en wacht Memphis met ongetwijfeld ook weer een gezellig nachtleven op ons...

We vonden Nashville zeer de moeite waard en alles in de stad heeft ook echt met muziek te maken. Ook de cowboylaarzen en hoeden zijn overal te zien en te koop. De Country leeft hier nog echt maar in de barretjes word ook gewoon heel veel andere muziek gespeeld en zoals gezegd zijn vele bands zeer goed. Aan de ene kant jammer dat we weg gaan, maar je kan beter met weemoed weg gaan dan dat je net te lang gebleven bent en de reis moet door, met morgen weer een nieuwe muziekstad, Memphis. De stad van Elvis, Blues en Rock ‘n Roll.

Weer heel veel liefs van ons en tot snel vanuit weer een ander deel van de USA!

So long, Nashville, Tennessee

You can’t have what’s left of me

And as far as I can tell

It’s high time I wish you well

Nashville Tennessee - Chris Stapleton

• 01 Juli 2022 - 09:38

Ester:

Militair euhm en ze geloofde dat ook nog haha. Was weer een mooi verslag.

• 01 Juli 2022 - 10:15

Elvis Zijn Broer:

Goeiemorgen, nou tijd om naar ouwe meuk te luisteren heb ik niet hoor, trouwens ik kom toch nooit verder dan Andre Hazes Sr.

Maar verder, wallmart is gelukkig met jullie klandizie, toiletcdebruik en tweebanan, hun aandelen schoten omhooggevallen:)

Jullie militairen in Nederland, God save the Queen, wat zei ze toen ze uitgelachen was: Wat een geluk dat jullie aan Rusland grenzen, opstap steekje onder water sorry.

Verder beetje gehandeld, gelukkig voor die karaoke bar hoefden jullie niet te zingen, bleef het daar toch nog gezellig.

Nou weer helemaal op de hoogte van de country and western stijl, ik begin jullie reisstrategie een beetje onder de knie te krijgen, opstaan, plassen, ontbijten, burgers eten, ouwe meuk bekijken, ijssie eten, burger eten, slapen.

Lijkt mij machtig mooi om te zien, maar ik mis de akte, wanneer komt die :) :) :)

Veel plezier nog, en tot de volgende line dancing.

• 01 Juli 2022 - 10:40

Stefan En Rebecca:

Hi lieve militairtjes van ons :-)))
    In plaats van Willie Nelson heb ik Jessie Rose geluisterd tijdens het lezen van het verslag (en ook nog Dolly Parton en Taylor Swift, dat lukte allemaal tijdens het lezen van het verslag haha). Klinkt errug lekker hoor!
    Gezellig zo over Broadway struinen en dan hier en daar wat drinken en weer door. Ik zie jullie helemaal voor me.
    We zijn, net als jullie, erg benieuwd naar Memphis!
    Have fun, enne… ik zou m erin houden van de militairen :-))
    Kus van ons

• 01 Juli 2022 - 13:21

Elvis Zijn Tweede Broer:

Sorry, kreeg op mijn sodemieter vanwege de Google auto spelling, bij deze de juiste.

Goeiemorgen,  nou tijd om naar ouwe meuk te luisteren heb ik niet hoor, trouwens ik kom toch nooit verder dan Andre Hazes Sr.

Maar verder, wallmart is gelukkig met jullie klandizie, toilet gebruik en twee banenen, hun aandelen schoten omhoog :)

Jullie militairen in Nederland,  God save the Queen,  wat zei ze toen ze uitgelachen was: Wat een geluk dat jullie niet aan Rusland grenzen, oeps steekje onder water sorry.

Verder beetje gewandeld, gelukkig voor die karaoke bar hoefden jullie niet te zingen, bleef het daar toch nog gezellig.

Nou weer helemaal op de hoogte van de country and western stijl, ik begin jullie reisstrategie een beetje onder de knie te krijgen, opstaan, plassen, ontbijten, burgers eten, ouwe meuk bekijken, ijssie  eten, burger eten, slapen.

Lijkt mij machtig mooi om te zien, maar ik mis de aktie, wanneer komt die :) :) :)

Veel plezier nog, en tot de volgende aktie.

• 01 Juli 2022 - 14:40

Janie:

Nou nou 2 militaire in de familie geweldig jullie komen ook overal mee weg
    Heb weer heerlijk alles gelezen nog veel plezier schatten en tot de volgende verslag xxx

• 01 Juli 2022 - 14:58

Lindsey :

Super leuk om te lezen wat jullie allemaal aan het doen zijn. Klinkt als een droomreis. Geniet er maar goed van! Ik lees graag jullie verhalen. Dikke knuffel van ons!

• 02 Juli 2022 - 07:03

Ger:

Het was zeker leuk om weer een verslag te lezen over jullie vakantie , kijk uit naar de rest!

• 02 Juli 2022 - 12:00

Yvonne:

Je schrijft geweldig leuk en als je het leest kan je het bijna voor je zien en de muziek horen. Benieuwd naar jullie volgende avonturen.